Veertien dagen, een gezamenlijke literaire roman

Het boek Veertien dagen intrigeert mij al tijden om diverse redenen. De cover spreekt tot me, ik heb iets met rooftops. Zeker als deze zich in New York bevinden. Een stad waar ik even heb mogen wonen, maar voor altijd mijn hart ben kwijtgeraakt. Ook het feit dat deze literaire roman door 36 auteurs is geschreven intrigeert mij. Vanuit de AGF, Authors Guild Foundation in Amerika, is deze samenwerking tot stand gekomen met Margaret Atwood aan het stuur. Tijd om eens inhoudelijk in deze roman te duiken.

Veertien dagen margaret atwood voorkant cover boek

Veertien dagen samenvatting

Veertien dagen speelt zich af op het dak van een flatgebouw in Manhattan tijdens de coronapandemie. De bewoners – van wie sommigen elkaar nauwelijks kennen – komen in de lockdownperiode in het geheim op het dak samen om elkaar verhalen te vertellen. Elke avond komen er meer bewoners bij, die plaatsnemen op stoelen, kratten en omgekeerde emmers, en langzamerhand worden ze echte buren.

Veertien dagen is een roman met een stuwende kracht en een verrassende twist: elk personage van deze groep heel verschillende New Yorkers wordt beschreven door een andere grote literaire stem – van Margaret Atwood, Emma Donoghue en Dave Eggers tot Diana Gabaldon, John Grisham en Celeste Ng. De in totaal 36 auteurs creëren een verhaal wat van hen samen is.

Auteurs van Veertien dagen

Een unique selling point van Veertien dagen is natuurlijk de grote hoeveelheid auteurs die meegeschreven hebben aan deze literaire roman. Wie wat geschreven heeft blijft onbekend. Het draait immers om het gezamenlijke verhaal. Zo wordt althans aangegeven in het woord vooraf vanuit de Authors Guild Foundation, AGF. De drijfveer achter dit boek. Ga ik wel of niet elke van de 36 auteurs uitschrijven voor jullie..? Ja dat ga ik doen. Hier komen de namen:

  1. Margaret Atwood
  2. Charlie Jane Anders
  3. Jennie Capo Crucet
  4. Joseph Cassara
  5. Angie Cruz
  6. Pat Cummings
  7. Sylvia Day
  8. Emma Donoghue
  9. Dave Eggers
  10. Diana Gabaldon
  11. Tess Gerritsen
  12. John Grisham
  13. Maria Hinojosa
  14. Mira Jacob
  15. Erica Jong
  16. Cj Lyons
  17. Celeste Ng
  18. Tommy Orange
  19. Mary Pope Osborne
  20. Douglas Preston
  21. Alice Randall
  22. Ishmael reed
  23. Roxanna Robinson
  24. Nelly Rosario
  25. James Shapiro
  26. Hampton Sides
  27. R.L. Stine
  28. Nafissa Thompson-Spires
  29. Monique Truong
  30. Scott Turow
  31. Luis Alberto Urrea
  32. Rachel Vail
  33. Weike Wang
  34. Caroline Randall Williams
  35. De’Shawn Charles Winslow
  36. Meg Wolitzer

Een imposante lijst hè? Ik ken ze lang niet allemaal, maar ze zijn niet allemaal onbekend natuurlijk. Ik merk dat ik toch nieuwsgierig ben naar bijvoorbeeld het aandeel van de auteurs die ik al ken. Of wie verantwoordelijk is voor het verhaal wat me meer aanspreekt. Kleine spoileralert… op het einde staan opeens alle auteurs met een korte biografie plus het onderdeel van Veertien dagen waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Geen idee of dit later toch nog is toegevoegd, dit omdat het niet aansluit bij wat in het voorwoord staat. Maar mocht je meer willen weten over ieders aandeel, dan staat dat gewoon netjes achteraf vermeld.

voorwoord veertien dagen

Literaire roman covid

Het is meteen al duidelijk dat Veertien dagen als hoofdonderwerp de covid pandemie heeft. En dan meer specifiek de lockdown in Amerika, New York City. Deels leest dat voor mij als een slechte herinnering, het is natuurlijk niet lang geleden. Maar tevens draait de wereld keihard door en vervagen bepaalde herinneringen aan die tijd ook weer. Daarnaast was het in Amerika wel echt anders dan bij ons in Nederland. Het zorgstelsel is daar anders, zo goed als afwezig voor de grote meerderheid van de armere bevolking.

Ik vind het interessant om de lockdown op deze locatie meer mee te krijgen dankzij deze roman. Toch sta ik een beetje dubbel ten opzichte van het hoofdonderwerp merk ik als ik begin met lezen. Want vanaf het voorwoord en eerste verhaal wordt er erg veel tijd genomen om bepaalde dingen uit te diepen. Naar mijn smaak iets teveel tijd.

hoofdstuk veertien dagen

Novellus

Veertien dagen wordt gepresenteerd als een novellus. En ik moet zeggen dat het voorwoord wat prestigieus, hautain misschien meer, leest. Ik heb daar doorgaans geen “last” van, ik voel me niet snel minder of niet welkom in een boek. Maar het zet wel een bepaalde toon. Een toon die door de langdradige en uitgebreide manier van vertellen ook wel aanwezig blijft.

De roman verdiept bij de diverse karakters, vervreemd hier en daar en de locatie komt tot leven. Allemaal dingen die me aanspreken in Veertien dagen. Toch raakt het me nergens echt tot in mijn ziel en ik ben regelmatig afgeleid en verveeld. In de diverse losse verhalen zit een rode draad, er volgen ontwikkelingen, verdiepingen en er is een heuse plottwist die ik helaas al voelde aankomen. Of nou ja helaas, het doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Al met al is dit gewoon een goede roman van een bepaald tijdsbeeld en een grootste wereldse gebeurtenis die ons allemaal in de greep heeft gehouden.

Heel boeiend om de samenwerking tussen zoveel auteurs tot leven te zien komen in een verhaal. Veertien dagen heeft mij niet weten te imponeren, maar het verhaal en de grote lijst aan auteurs zijn dit zeker wel.

Literaire Boekentips

hoofdstuk literaire roman margaret atwood

Specificaties Veertien dagen

Auteurs: divers, zie recensie | Uitgever: De Arbeiderspers | Vertaald door Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman | Originele Engelse titel: Fourteen Days | 352 pagina’s | 9789029514224 | Februari 2024 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgever of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.