Wat rijmt er op stoep? – Een boek dat kinderen uitdaagt
Harmen van Straaten is zo’n naam die je wel vaker leest op de kaft van een prentenboek. Dat is ook niet zo verwonderlijk want al meer dan dertig jaar illustreert hij boeken. De laatste jaren schrijft hij ook zelf de verhalen erbij. ‘Wat rijmt er op stoep?’ is door Harmen van Straaten zelf geschreven en geïllustreerd. Op de voorkant zie je een kind hinkelen en via ‘Rijm je mee?’ worden kinderen uitgenodigd om vooral mee te doen.
‘Wat rijmt er op stoep?’ Wat denk je zelf!
Het verhaal van Wat rijmt er op stoep? gaat over Thomas die naar zijn oma gaat die jarig is. Onderweg beleeft hij allerlei avonturen die vooral worden ingegeven door een wel héél onhandig hondje. Aangezien kinderen, of tenminste, mijn kinderen, een voorkeur hebben voor allerlei ‘vieze’ rijmwoorden was ik benieuwd hoe dit in de aarde zou vallen. Ik legde het dus voor aan de jongste van bijna vijf jaar oud. Die vulde braaf alle rijmwoorden in die verwacht werden. Want op ‘koprol’ rijmt ‘drol’. Zeker als die drol in de illustratie is getekend, doet mijn jongste niet moeilijk. ‘Drol’ was dus het enthousiaste antwoord en ze was benieuwd of ze het goed had. Het bleek ‘parasol’ te zijn. Dat kan natuurlijk ook en mijn jongste vond dat een paar keer wel leuk.
Daarna had mijn tikkeltje prestatiegerichte jongste wel zoiets van ‘ik heb het toch iedere keer fout, dus laat maar zitten’. Gelukkig, op de laatste pagina, als Thomas allemaal vertelt wat hij heeft meegemaakt, maakt oma dezelfde rijmfouten als mijn kleuter naast me. Maar goed, oma’s en kleuters gaan doorgaans ook vrij aardig samen. Wat rijmt er op stoep?
Blijven kijken naar de illustraties
Dat rijmen vond mijn kleuter één keer leuk, hoogstens. Daarna weet je al wat er gaat komen. Omdat ik in de eerste instantie vooral lette op het rijmen ontging het verhaal mij wel een beetje. Dat is bij ‘Wat rijmt er op stoep?’ eigenlijk geen probleem, zo blijkt. De tekst is vol vaart geschreven en het verhaal is op zichzelf gewoon grappig. Zeker als je de illustraties bij het verhaal betrekt. Er is duidelijk gekozen om te werken met verschillende materialen. Er is getekend met inkt, ingekleurd met een aquareltechniek, her en der is kleurpotlood te zien en de mooiste vondst vond ik de rook die met houtskool werd gemaakt. Een grapje op zichzelf.
De tekeningen in Wat rijmt er op stoep? versterken het gevoel van chaos en maken de poppetjes ook echt karakters. Alle brandweermannen hebben een grote, borstelige snor bijvoorbeeld. Door de details raak je ook niet snel op een plaat uitgekeken. In het begin van Wat rijmt er op stoep? valt er een blik rode verf en bijna aan het eind van het boek zie je dat het paard door die verf is gelopen en de straat ‘stempelt’ met rood gekleurde hoefijzers.
Dat consequent opvolgen van een verhaal vind ik doorgaans erg geestig en geeft de meerwaarde aan een prentenboek. Mijn advies bij het voorlezen van Wat rijmt er op stoep? is: laat de rijmwoorden even los. Focus je op het verhaal van ‘Wat rijmt er op stoep?’ zoals dat in tekst en tekening wordt aangegeven en zie het rijmen als een geinig detail. Vanuit de tekst en de illustraties is al zoveel te zien dat jij en je kind zich geen moment vervelen.
Specificaties Wat rijmt er op stoep?
Schrijver en illustrator: Harmen van Straaten | Uitgeverij: Leopold | 9789025876975 | april 2019 | 32 pagina’s | meer informatie op Bol of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Nationale Voorleesdagen
De volledige lijst prentenboek top 10: Staat er een link dan kun je doorklikken naar de volledige review!
- Coco kan het! (Uitgeverij Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen - De jongen en de walvis (Uitgeverij Lemniscaat)
Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas - Dit is uil (Veltman Uitgevers)
Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door Ellen Hosmar - Eén voor jou, twee voor mij (Uitgeverij Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever - Kom je mee? (Rubinstein)
Geschreven door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus - Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn Uitgeverij)
Geschreven door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon - Naar de wolven (Uitgeverij Querido)
Geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert - Op weg (Uitgeverij Querido)
Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers - Petra (Flamingo – BBNC Uitgevers)
Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos - Wat rijmt er op stoep? (Uitgeverij Leopold)
Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten
- Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil, een overzicht - 13/09/2021
- Het Mirakel, een roman over oerkracht - 31/08/2021
- Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek - 10/08/2021