Groene planeet – een tweede boek geinspireerd naar David Attenborough

Al eerder mocht ik de blauwe planeet reviewen, geïnspireerd door de prachtige onderzoeken en BBC tv-serie van David Attenborough. Nu is daar deel 2, de groene planeet. En ik kan je alvast verklappen het is weer een parel van een boek. Bomvol informatie, weetjes en mooie platen over onze mooie wereld die we nog beter zouden moeten beschermen.

De groene planeet

The Green Planet, dit is onze groene planeet: een verborgen wereld waar planten kunnen ruiken, proeven, voelen, horen en zelfs…praten. Ga naar buiten en je hoort het groen om je heen. Ok misschien lukt dat niet op een drukke dag midden in de stad waarin je alleen maar mensen hoort praten, maar toch als je goed oplet zie je dan ook nog de groene planeet om je heen. Stukjes gras of mos dat tussen de stoeptegels te zien is, een duif of een mus op de rand van een dak. Maar natuurlijk zijn er ook plekken waar het veel beter opvalt dat je op een groene planeet woont. Als je in een groen grasland staat bijvoorbeeld. Maar ook de woestijn, met haar zand en droogte maakt deel uit van de groene planeet.

Goed rondkijken

Maak eens echt een bewuste wandeling buiten. Neem de kinderen mee. Wat zien ze als ze omhoog kijken. Of recht naar beneden onder hun voeten? Overal om hen heen is de groene planeet zichtbaar. Zelfs in de drukke stad! Planten strijden tegen hun vijanden en proberen dieren te verleiden om voor hen te werken. Van de boom in het park tot het onkruid tussen de stoeptegels: planten zijn veel bijzonderder dan je op het eerste gezicht zou zeggen – en we zijn afhankelijk van ze, voor iedere ademteug en elke hap voedsel die we binnenkrijgen.

Op reis door de natuur

Met de groene planeet reis je mee door tropische regenwouden en over woestijnen. Houd je adem in onder water en vlieg door bossen. Laat je verwonderen door een prachtige regenboogrivier en ontmoet bijzondere planten zoals de poep-etende bekerplant. Planten schenken ons leven door de CO2 in te ademen en er zuurstof voor terug te geven. De mens kan niet zonder zuurstof, dieren kunnen niet zonder zuurstof. We leren over fotosynthese en hoe de insecten samenwerken om het bestaan van vele planten te waarborgen.

In prachtige hoofdstukken van de tropische wereld, de woestijnwereld, waterwerelden, seizoenen en de mens leren we heel veel over onze groene planeet.

Tropische wereld op onze groene planeet

In de tropische wereld is er altijd een strijd om licht, een felle strijd! Nergens op de wereld is er zoveel groen te zien als in de tropische regenwouden. Er staan mooie verhalen over bijvoorbeeld de bekerplant die dol is op poep. We leren over verschillende dieren en planten zoals de zilverbladig kleefklaver waar nietsvermoedende dieren in verstrikt raken. En over het pijnlijke kappen van de regenwouden door de mens. De groene planeet heeft hoop door het werk dat er wordt gedaan om wildgangen te realiseren om de natuur te helpen herstellen.

Woestijnwereld

Ook al lijkt de woestijn zo bruin en droog, toch is ook hier een hoop groen en leven te vinden. Waar in het regenwoud de planten strijden om licht, is hier voldoende ruimte en licht, maar is er een tekort aan water. Ook hier barst weer een hevige strijd los en wordt er water gepikt en slimme trucjes bedacht door lang water op te slaan. Ook vele dieren weten hier te overleven al wordt dat door de klimaatveranderingen voor plant en dier steeds moeilijker om te overleven op de groene planeet in de droge woestijnvlaktes.

Waterwereld een bijzonder stuk van de groene planeet

Sja in de waterwereld is er voldoende water en genoeg zonlicht voor planten om te groeien. Dus daar is het makkelijk overleven zou je denken. Maar ook dit stuk van de groene planeet heeft het niet altijd makkelijk. Er zijn niet altijd voldoende voedingsstoffen om te vinden en ook hier is weer de mens een boosdoener. Leegroven van de wateren, het kapot maken van grote stukken koraal en de vervuiling van het water. Het zorgt allemaal voor een zwaar leven voor de organismen in de waterwereld.

Ik verwonder mij over wat er wordt verteld over de snelstromende rivier Cano Cristales in Colombia. Hier groeit een wateronkruid: Macarenia, die zorgt voor een prachtige regenboog omdat er 5 kleuren te zien zijn. En ik zoek op internet naar een mooie film hierover.

Rainbow River / River of Five Colors – Colombia

Seizoenen op de groene planeet

En dan hebben we nog de seizoenen. Niet overal ter wereld even merkbaar en ook in Nederland merken we dat de seizoenen steeds meer verweven met elkaar raken door de klimaatveranderingen. Wat dat betreft zijn de maanden maart en april nu al in vele uitersten geweest met sneeuw, hagel, regen en prachtige zonnige dagen. Voor de groene planeet betekent dat een hoop aanpassingen. Dieren die eerder uit hun winterslaap komen en tot de ontdekking komen dat er nog niet voldoende eten is, planten en bomen die onder deze veranderingen moeten zien te overleven.

Ook in dit hoofdstuk van de groene planeet staan weer prachtige verhalen over hoe dieren en planten overleven. Een mooi verhaal vind ik het schimmelnetwerk van draden van paddenstoelen. Iets waar ze op mijn Montessorischool in de middenbouw over leren.

Het boek over de groene planeet voorziet volwassenen en kinderen met een heleboel informatie over het leven in de wereld. Maar 1 ding is pijnlijk duidelijk. De mens is de grootste bedreiging voor de planeet.

Gelukkig leven er op deze Groene Planeet mensen die vastbesloten zijn om er goed voor te zorgen. En iedereen kan helpen!

Schrijver en illustrator van de groene planeet

Leisa Stewart-Sharpe werkte als journalist voor ze kinderboekenschrijver werd – nu schrijft ze non-fictie- en prentenboeken. Tijdens haar jeugd in Australië werd ze verliefd op de natuur en op de verhalen over de wonderlijke wezens die de wereld bevolken. www.leisastewartsharpe.com  

Kim Smith is een Canadese schrijver en illustrator. Ze illustreert met name kinderboeken, maar maakt ook artwork voor games, apps en animaties. Als ze niet tekent, schuimt ze graag antiekzaken af, banjert ze op haar sneeuwschoenen door de Canadese rockies of verkent ze de natuur met haar border terrier, Whisky.

Lemniscaat Natuurlijk!

Lemniscaat Natuurlijk! laat je kijken, ontdekken en je verwonderen over de rijkdom van onze planeet – van de kleinste minibeestjes die in tuinen rondscharrelen tot de allergrootste blauwe vinvis die door de oceanen zwemt – en doet je beseffen dat we al dit moois moeten beschermen. Op StoerLeesVoer hebben we bijvoorbeeld al prachtige boeken van Yuval Zommer besproken.

Een kleine greep uit de collectie van Lemniscaat Natuurlijk:


Lemniscaat Natuurlijk! biedt boeken voor kinderen die, om met Yuval Zommer te spreken: ‘graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met de vogels mee zingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen.’

Specificaties de groene planeet

Auteur en Illustrator: Leisa Stewart-Sharpe & Kim Smith | vertaler: Jesse Goossens | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047713647 | maart 2022 | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de groene planeet
Footer5
Ellen
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Hoi Ik ben Ellen oprichter van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.