Alle boeken van Clive Barker, een iconisch auteur en kunstenaar

Wie kent Clive Barker? Hoog tijd voor een complete boekenblog vanuit mijn persoonlijke boekenhart. In meerdere van mijn recensies geef ik namelijk aan dat de door mij geliefde Clive Barker steeds meer in de donkere krochten der vergetelheid raakt. En dat raakt mij weer in dat boekenhart. Deze iconische auteur is grondlegger van vele bekende verhalen en horroriconen zoals Pinhead & Candyman. Maar hij is zoveel meer dan een gewone horror auteur. Hij omschrijft het meer als ‘imaginary fantasy’. Barkeriaans is zelfs een heus genre geworden. Zijn werk is vaak een mix van horror en fantasie. Soms klein, soms kosmisch groot. Wat kan ik bijdragen om deze auteur niet te laten verdwijnen uit onze gedachten? Juist! Woorden gebruiken. Hoog tijd voor een boekenblog met alle boeken van Clive Barker. Met de handige lijstjes, extra informatie en leuke weetjes.

Trigger warning: ik voeg trailers toe van sommige van zijn films, en ondanks het retro stof kunnen ze als heftig worden ervaren.

Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar kader hoofdfoto

Wie is Clive Barker in het kort?

Clive Barker is geboren in Liverpool, Engeland op 5 oktober 1952. Zijn moeder Joan Ruby (née Revill) was een schilder en een welzijnswerker voor scholen. Zijn vader Leonard Barker was een personeelsdirecteur bij een industriële relaties firma. Barker zelf is niet alleen auteur, hij is namelijk ook een filmregisseur en kunstschilder. Die passie voor schilderen komt van zijn moeder. Zijn werk vind je terug in veel boeken maar ook in kunstgalerijen in Amerika. Daarnaast illustreerde hij diverse comic books en bedacht hij diverse karakters.

Barkeriaans

Barker is een van de meest toonaangevende auteurs van het horror en fantasy genre. Hij begon zijn carrière als schrijver van pure horror romans en korte verhalen. Zijn eerste werk als auteur bestond uit allemaal korte verhalen die verzameld zijn in Boeken van Bloed deel 1 tot 6. Dit was meteen een gigantisch succes, mede dankzij een lyrische Stephen King. En zo kwam hij kwam met een knal de auteurswereld binnen. In deze korte verhalen zit dus ook al link naar de later iconische wereld van Pinhead. Maar ook de Candyman en de basis voor de film The Midnight Meat Train zijn in dit debuut te vinden.

De Boeken van Bloed bevatten diverse verhalen en genres. Van horror noir, tot zwarte komedie naar andere diverse genres binnen de horror. Later evolueerde Barker meer naar het moderne epische fantasy genre, met als voorlopig hoogtepunt Imajica (1991). Fans noemen zijn boeken ook wel Barkeriaans omdat zijn genre zo specifiek en uniek is.

Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar abarat kunst

Opleiding en theater

Aan de Liverpool University studeerde Barker Engelse literatuur en filosofie. Maar eigenlijk wilde hij niets liever dan aan de kunstacademie studeren en schilder worden. Zijn ouders zagen dit niet zitten maar toch zette hij door en volbracht zijn studies met succes. Tijdens zijn studententijd hield hij zich bezig met studententoneel. Na zijn afstuderen vertrok Barker naar Londen om zijn geluk in het theater aldaar te beproeven. Maar omdat hij in het theater niet veel verdiende moest hij leven van een werkloosheidsuitkering. Toen hij de leeftijd van dertig naderde, vertelde men hem zelfs dat hij nooit werk zou vinden met zijn diploma in filosofie.

Barker’s betrokkenheid met het theater begon dus toen hij ging studeren. Hij begon met producties van Voodoo en Inferno in 1967. Hij werkte samen voor 6 producties met het theatergezelschap van Theatre of the Imagination in 1974. Van twee producties was hij de belangrijkste schrijver: A Clowns’ Sodom en Day of the Dog, for The Mute Pantomime Theatre in 1976 en 1977. In 1978 was hij een van de grondleggers van de theater groep The Dog Company. Dit deed hij samen met oude schoolvrienden waaronder Doug Bradley. Die naam ken je misschien wel, dit is namelijk de acteur die de iconische Pinhead later in de film een gezicht zou geven.

Einde toneel

Tot ongeveer 1983 schrijft Barker 9 toneelstukken voor dit gezelschap, is vaak regisseur en enkele producties genieten enige bekendheid:The History of The DevilFrankenstein in Love, en The Secret Life of Cartoons. Van 1982 tot 1983, schrijft hij ook nog voor de Cockpit Youth Theatre CrazyfaceSubtle Bodies en Colossus.

Maar zijn theatercarrière komt tot een halt als de auteur in hem wakker begint te worden en de legendarische Boeken van bloed vorm beginnen te krijgen.

boeken van bloed Alle boeken van Clive Barker

Clive Barker de auteur

Zijn geluk keerde toen hij via een theateragent enkele verhalen aan een uitgever liet zien. Deze vroeg hem onmiddellijk of hij nog meer kon leveren. In 1984 verschenen de eerste drie delen van de Boeken van bloed* (Books of Blood*) en het jaar daarop verscheen zijn eerste Faustiaanse roman The Damnation Game* (Duivelsspel*). Ook verschenen in 1985 de drie volgende delen van zijn Boeken van bloed. Hierna maakte Clive Barker een genre switch naar hedendaagse fantasy en urban fantasy met horrorelementen in Weaveworld* (Weefwereld* 1987), The Great and Secret Show* (De grote geheime show* 1989), Imajica* (1991), en Sacrament* (1996).

Toen de Boeken van bloed voor het eerst uitkwam in Amerika, stond er een quote van Stephen King op de cover: “I have seen the future of horror and his name is Clive Barker.” Invloeden van Barker zijn onder andere: Herman Melville, Edgar Allan Poe, Ray Bradbury, William S. Burroughs, William Blake, en Jean Cocteau. Je proeft soms wat van die invloeden maar boven alles is het werk van Barker heel erg eigen. Zo eigen dat Barkeriaans het genre is wat zijn werk het beste omschrijft. Imajica is misschien wel zijn meest bejubelde werk samen met de Boeken van Bloed. Maar de later geschreven best-seller boekenserie Abarat* is ook zeer geliefd. Deze serie is voorzien van prachtige illustraties in de vorm van zijn eigen schilderwerk.

Clive Barker – The Man Behind The Myth (from the Special Features on “The Midnight Meat Train” dvd)

Films

De Boeken van bloed waren het begin van een rijke carrière. Maar Barker beperkt zich dus niet tot alleen tot toneel en het schrijverschap. Hij schrijft, produceert en regisseert een ook films waaronder Hellraiser*, gebaseerd op zijn boek The Hellbound Heart*.

Barker schreef de screenplays voor Underworld (1985) en Rawhead Rex (1986), beide geregiseerd door George Pavlou. Hij was zeer ontevreden over hoe zijn schrijfwerk vertaald werd naar film dus hij besloot om Hellraiser zelf te regisseren. In 1990 brengt hij de voor mij geliefde jeugdfilm Nightbreed uit. Wat hield ik van deze film als kind. Helaas met mij weinig anderen want het wordt een flop. Hierna stopt hij even met films om in 1995 terug te komen met een korte film Lord of Illusions. In 1998 neemt hij de rol van executive producer op zich voor de film Gods and Monsters. Hij wint hier een prijs voor: een Academy Award for Best Adapted Screenplay.

Iconische films

In 2005 zetten Barker en, horror film producer, Jorge Saralegui het film productiebedrijf Midnight Picture Show op met als doel om twee horrorfilms per jaar te produceren. De hele Hellraiser filmserie is af en aan met en zonder inbreng van Barker gemaakt. Maar in 2020 krijgt hij weer de controle terug over deze franchise en in 2022 is hij de executive producer voor de reboot van dit verhaal. Voor McFarlane Toys heeft Barker een serie van horror speelgoedpoppetjes gemaakt. Hiervoor was hij bezig om een film te maken, maar hoe dat nu gaat weet ik niet. Zo zou ook zijn Abarat boekenserie verfilmd worden door The Walt Disney Company. Maar door meningsverschillen is dit project. geannuleerd.

Ook zijn de verhalen van Clive Barker basis tot verfilmingen. Denk aan de iconische Candyman* (gebaseerd op het verhaal The Forbidden in Books of Blood) en The Midnight Meat Train* (basis komt ook uit de Boeken van bloed)

The Midnight Meat Train (2008) Original Trailer
hellraiser boeken the hellbound heart en scarlet gospels

Televisie, games, kunst en comics

En dan zijn we er nog niet! We starten bijna met alle boeken van Clive Barker. Maar naast toneel, auteur en films doet hij nog meer. Hij schrijft voor tv-series, werkt mee aan games, is een kunstschilder en draagt ook bij aan de wereld van comics. Wat een creatieve en actieve ziel is dit toch! In 2015 werkt hij samen met Warner Brothers om een tv-serie te maken Clive Barker’s Creepypastas genaamd. Ook zou er een tv-serie van Nightbreed en van Hellraiser komen. Of deze producties nou echt van de grond zijn gekomen is voor mij onduidelijk. Wat wel van de grond is gekomen, is in 2020 de verfilming van The Books of Blood. Alhoewel.. dit zou een anthologie serie worden maar uiteindelijk is het een lange film met meerdere verhalen geworden. Verhalen met als basis het werk van Barker plus een vers geschreven verhaal waarbij Barker betrokken was.

Zijn kunst is ook een zeer actief en levend onderdeel van Barker. Vaak illustreert hij zijn eigen boeken. Op de cover van zijn officiële fanclub magazine Dread, komen zijn kunstwerken ook zo nu en dan voorbij. Bij de tweede druk van zijn Boeken van bloed in Engeland was het coverontwerp van zijn hand. Voor zijn young adult boek The Thief of Always en voor zijn Abarat boeken deed hij ook de illustraties en covers. Daarnaast hangt zijn kunst in diverse galerijen in Amerika.

Computergames & comics

Verder leende Barker zijn naam aan enkele computerspellen zoals Clive Barker’s Undying* (horror-shooter 2001). Hiervoor deed hij de stem van het karakter Ambrose. Hij werkte ook mee aan Clive Barker’s Jericho* (2007).

En dan zijn er nog comics. Sommigen gebaseerd op werk van Clive Barker, sommigen schreef en illustreerde hij. En soms had hij de rol van consultant. Kortom deze man is gigantisch actief en divers en hoog tijd voor de bekende overzichtelijke lijstjes met alle boeken van Clive Barker!

die dief van altijd clive barker

Alle boeken van Clive Barker

We gaan starten hoor met alle boeken van Clive Barker. Ik kies er weer voor om de chronologische volgorde aan te houden van publicatie in het Engels. Daarnaast de Nederlandse vertaling en eventueel een extra weetje.

Engelse titelNederlandse titelExtra
Books of Blood (1984–1985)Boeken van bloed (vol. 1 tot 6 verschenen in 1984 en 1985; vol. 4 tot 6 verschenen als CabalIn the Flesh en The Inhuman Condition.)Los verschenen, in bundels en in uitvoeringen met alles bij elkaar. Het zijn totaal 6 volumes. Meerdere verfilmingen van diverse verhalen hier uit
The Damnation Game (1985)Duivelsspel (1985)Eerste novel na het schrijven van volume 1 tot en met 3 van Boeken van bloed
The Hellbound Heart (1986)Hellehart (1986)Deel 1 van Hellraiser
Weaveworld (1987)Weefwereld (1987)Er is een 3-delige comic book issue uitgebracht van dit verhaal in 1981. Link naar de Hellraiser universe, ‘The Surgeons’ van dit verhaal zouden Cenobites zijn.
Cabal (1988)Kabal, wezens van de nacht (1988)Niet te verwarren met volume 4 van de Boeken van bloed wat ook Cabal heet. Beide zijn andere verhalen
The Great and Secret Show (1989)De grote geheime show (1989)Eerste “Book of the Art”
Imajica (1991)Imagica (1991)Clive Barker geeft vaak aan dat dit zijn favoriete werk is
The Thief of Always (1992)De dief van altijd (1992)Zijn eerste verhaal meer gericht op een jonger publiek, maar voor alle leeftijden geschikt. Ook in comic vorm uitgebracht. De originele cover en artwork zijn van Barker zelf
Everville (1994)Everville (1994)Tweede “Book of the Art”
Sacrament (1996)Sacrament (1996)De hoofdpersonage is gay en dat werd niet juichend ontvangen door de uitgever

Dat waren de eerste 10 in alle boeken van Clive Barker. We gaan door met de volgende!

Alle boeken Clive Barker 10 – 21

Engelse titelNederlandse titelExtra
Galilee (1998)Galilee (1998)Barker noemt dit boek zijn masterpiece. Minder horror en meer Romeo & Juliet op zijn manier
Coldheart Canyon: A Hollywood Ghost Story (2001)Coldheart Canyon: A Hollywood Ghost Story (2001)Omschreven als zijn meest erotische, meest gewelddadige en meest sentimentele verhaal. Het meest radicale wanhopige verhaal aldus Barker
Tortured Souls (2001)Tortured Souls (2001)Novelle op basis van de eerste 6 actiefiguren die Barker ontworpen heeft. In 2015 is dit verhaal uitgebracht onder de naam Tortured Souls: The Legend of Primordium
Abarat (2002)Abarat (2002)Eerste deel van Abarat quartet (soms quintet genoemd maar tot nu (2023) toe zijn er drie delen verschenen
Abarat: Days of Magic, Nights of War (2004)Abarat: Days of Magic, Nights of War (2004)Tweede deel van Abarat boekenserie. Bevat veel illustraties gemaakt door Barker
The Infernal Parade (2004)xNovelette met gedetailleerde achtergrond van de karakters van de gelijknamige serie met actiefiguren ontworpen door Barker. In 2017 is het uitgebracht onder de naam Infernal Parade
Mister B. Gone (2007)Meneertje W.E.G. Wezen (2008)Dit boek spreekt tegen je…
Mr. Maximilian Bacchus And His Travelling Circus (2009)xUitgebracht in 4 verschillende versies en allemaal gesigneerd door Barker. Het is samengesteld uit vier met elkaar verweven verhalen die Clive Barker schreef toen hij begin twintig was in de winter van 1974 en die nog nooit in enige vorm zijn gedrukt. Zeer zeldzaam te vinden
Abarat: Absolute Midnight (2011)Abarat: Absolute Midnight (2011)Deel 3 van de Abarat boekenserie
Chiliad: A Meditation (2014)xBestaat uit twee intergerelateerde verhalen, verhalen die door de melancholieke verbeelding van een verteller heen filtert. Zeer zeldzaam nog te krijgen
The Scarlet Gospels (2015)The Scarlet Gospels (2015)Vervolg op The Hellbound Heart, Hellraiser deel 2
mister b gone meneertje wegwezen everville weefwereld

Alle boekenseries van Clive barker

Hellraiser

  • The Hellbound Heart (1986)
  • The Scarlet Gospels (2015)
  • Hellraiser: The Toll (2018)(story only, written by Mark Alan Miller)
  • In Weefwereld zijn verwijzingen naar de Hellraiser universe. The Surgeons van dit verhaal zouden Cenobites zijn.
  • In de Boeken van bloed is een verhaal, The Last Illusion, waar karakter Harry D’Amour zijn intrede maakt. Dit karakter komt vaker voor in zijn werk waaronder ook in The Hellraiser universe.

Books of the Art series

  • The Great and Secret Show (1989)
  • Everville (1994)

Abarat series

  • Abarat (2002)
  • Days of Magic, Nights of War (2004)
  • Absolute Midnight (2011)
  • Soms wordt gesproken over 4 delen, soms over 5 maar vooralsnog zijn er 3 delen verschenen
abarat boekenserie

Meer werk

Alle boeken van Clive Barker is nog niet klaar. Ik heb de grootste romans op chronologische volgorde gezet en daarna zijn boekenseries uitgelicht. Valt je ook iets op? Als er een Nederlandse vertaling is, volgde deze vrij snel. Toch is het tegenwoordig heel lastig om aan de vertaalde boeken te komen. Zelfs ook sommige Engelse boeken zijn heel lastig nog te krijgen. Waarom? Hier kom ik later op terug. Eerst nog even zijn werk compleet maken. En ik zeg wel compleet maar ik heb sommige dingen weggelaten anders zouden er nog meer lijsten zijn en ik denk dat de belangrijkste dingen wel verzameld zijn nu in deze blog.

Collecties kortverhalen Barker

  • (1984-1985) Books of Blood (vol. 1 tot 6 verschenen in 1984 en 1985; vol. 4 tot 6 verschenen als Cabal, In the Flesh en The Inhuman Condition.)
  • (1985) Cabal (niet te verwarren met de bovenstaande roman)
  • (1987) In the Flesh
  • (1987) The Inhuman Condition
  • (1990) Clive Barker, Illustrator
  • (1992) Illustrator II: The Art of Clive Barker
  • (1995) Incarnations: Three Plays
  • (1996) Forms of Heaven: Three Plays
  • (2000) The Essential Clive Barker: Selected Fiction. Bevat meer dan 70 uitreksels van novels, toneelstukken en 4 volle verhalen.
  • (2013) First Tales
  • (2015) Tonight, Again: Tales of Love, Lust and Everything in Between: Bevat 32 korte verhalen
  • Fear Eternal (TBA)

Gedichten

  • “The Presence of This Breath”(TBA)
  • “The Hour” (Gepubliceerd in Out of the Ruins door Preston Grassmann, ed.)
  • “There Was A Time” (Gepubliceerd in Multiverses by Preston Grassmann, ed.)

Toneelstukken

  • A Clowns’ Sodom (The Mute Pantomime Theatre, 1976)
  • Day of the Dog (The Mute Pantomime Theatre, 1977)
  • The Sack (The Dog Company, 1978)
  • The Magician (The Dog Company, 1978)
  • Dog (The Dog Company, 1979)
  • Nightlives (The Dog Company, 1979)
  • History of the Devil (The Dog Company, 1980)
  • Dangerous World (The Dog Company, 1981)
  • Paradise Street (The Dog Company, 1981)
  • Frankenstein in Love (The Dog Company, 1982)
  • The Secret Life of Cartoons (The Dog Company, 1982)
  • Crazyface (Cockpit Youth Theatre, 1982)
  • Subtle Bodies (Cockpit Youth Theatre, 1983)
  • Colossus (Cockpit Youth Theatre, 1983)
Books of Blood – Trailer (Official) 

Non-fiction

Art

  • Clive Barker, Illustrator series:
    1. Clive Barker, Illustrator (1990)
    2. Illustrator II: The Art of Clive Barker (1992)
  • Visions of Heaven and Hell (2005)
  • Clive Barker: Imaginer series:
    1. Clive Barker: Imaginer Volume 1 (2014)
    2. Clive Barker: Imaginer Volume 2 (2015)
    3. Clive Barker: Imaginer Volume 3 (2016)
    4. Clive Barker: Imaginer Volume 4 (2017)
    5. Clive Barker: Imaginer Volume 5 (2018)
    6. Clive Barker: Imaginer Volume 6 (2018)
    7. Clive Barker: Imaginer Volume 7 (2020)
    8. Clive Barker: Imaginer Volume 8 (2020)

Toys

  • Tortured Souls (2001–2002). Serie van 12 action figures (zes ontworpen in 2001 en zes in 2002) plus een bijpassende novelette over de eerste 6 karakters
  • The Infernal Parade (2004) Co-created met Todd McFarlane, serie van zes action figures en een novelette met de achtergrond van de karakters
Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar

Filmografie van Clive Barker

Regie

  • 1973 – Salome
  • 1978 – The Forbidden short film
  • 1987 – Hellraiser
  • 1990 – Nightbreed
  • 1995 – Lord of Illusions
  • 1998 – Clive Barker’s Salomé & The Forbidden

Scenario

  • 1985 – Underworld
  • 1986 – Rawhead Rex
  • 1987 – The Yattering and Jack (Episode van de TV show Tales from the Darkside; gebasseerd op Barker’s gelijknamige short story vanuit de Boeken van bloed volume 1)
  • 1987 – Hellraiser (verhaal vanuit het boek)
  • 1988 – Hellbound: Hellraiser II
  • 1990 – Nightbreed
  • 1992 – Hellraiser III: Hell on Earth (personages)
  • 1992 – Candyman (verhaal vanuit het boek)
  • 1995 – Candyman: Farewell to the Flesh
  • 1995 – Lord of Illusions
  • 1997 – Quicksilver Highway
  • 1998 – Clive Barker’s Salomé & The Forbidden
  • 2002 – Saint Sinner
Hellraiser (1987) Trailer

Controversie Clive Barker

Is er ook controversie rondom Clive Barker? Ja en nee. Deze creatieve ziel kan al vanaf het begin van zijn carrière rekenen op de nodige tegenwerking. Waarom? Allereerst om zijn verhalen, deze zijn duister, heftig en demonisch. Tegenwoordig wat meer geaccepteerd maar in zijn begindagen was dat zeker een vorm van verkettering. Dat strookt niet samen met een vroom geloof waar mensen bang worden gemaakt met demonen. Ook speelt het geloof vaak een rol in zijn verhalen en goden. Tel daarbij op dat hij homoseksueel is. Hij heeft wel relaties met vrouwen gehad maar vanaf ongeveer zijn 18e weet hij dat hij op mannen valt.

Zijn karakters zijn dus ook wel eens gay, ook hetero, en soms biseksueel. Hij is één van de eerste auteurs die vrij inclusief hierover schreef, het was immers normaal voor hem. Zijn boek Sacrament wordt met moeite uitgegeven door zijn uitgever omdat de hoofdpersoon gay was.

Daarbij heeft Barker in zijn jongere jaren in de prostitutie gewerkt. Dit was in zijn beginperiode van het schrijven. Hij verdiende niet genoeg en kon niet rondkomen. Veel is er niet over bekend, wel is dit een bodem voor bijvoorbeeld de sfeer en setting in Hellraiser. Het leer, de kettingen, de bondage en sm-achtige praktijken. Het is iets wat terugkomt in bepaalde verhalen met als apotheose in de Hellraiser franchise. Al die zaken bij elkaar zorgt ervoor dat Clive Barker een auteur is die geliefd is bij het publiek, maar ook gehaat en verketterd is.

Candyman (1992) Official Trailer 

Hoe gaat het nu met Clive Barker?

Na zijn hoogtij dagen is het een fluctuerend komen en gaan van de verhalen van deze iconische man. Zijn films met Pinhead en de Candyman krijgen nog reboots, maar de naam Barker zegt niet veel mensen nog iets. Er komen geen nieuwe drukken en ook vertalingen laten op zich wachten (wacht nog steeds hoor). Ik moet nu op boekenmarkten en tweedehands zaken speuren naar Engelse en Nederlandse boeken van Clive Barker. En wat een gelukjes heb ik, al wil ik niet in de gedachte verzinken dat die gelukjes er liggen omdat niemand ernaar zoekt. Afijn hij verdwijnt langzaam uit de wereld en dat is niet alleen van buitenaf een keuze. Clive Barker heeft namelijk in 2012 iets heel heftigs meegemaakt.

Hij ging naar de tandarts voor een routine operatie, hij kreeg een gangbare verdoving, om vervolgens in een coma te raken voor een aantal dagen. Een bepaalde bacterie was in zijn bloed terecht gekomen wat voor een Toxic Shock Syndrome zorgde. Hij kwam gelukkig bij, maar hierna is hij niet meer de oude geweest. In sommige interviews geeft hij aan dat zijn gecreëerde demonen tijdens zijn coma levensecht waren en zijn ervaring zo gruwelijk was dat hij eigenlijk niet meer erover wil schrijven.

Als je horror echt wordt

Daarna kwam de coronaperiode waarin hij heel voorzichtig moest zijn met betrekking tot zijn gezondheid. Hij kwam in een isolement en sindsdien is het nog stiller. Deep Hill zou zijn laatste boek worden maar die is nog niet verschenen. Net zoals de Abarat serie na 3 boeken ook stil is terwijl dit er eigenlijk 5 zouden zijn. Het laatste deel in de Hellraiser boeken, The Scarlet Gospels uit 2015, wordt met twijfel ontvangen. Veel mensen denken dat hij het niet zelf heeft geschreven. Zijn kunstwerken zijn in mijn ogen ook duisterder dan ooit.

Hoe het nu dus met hem gaat weet ik niet, ik ken Clive Barker niet. Wel zie ik hem steeds meer verdwijnen en dat kan ik niet stilzwijgend laten gebeuren. Deze creatieve ziel heeft mijn leven al van jongs af aan verrijkt met zijn Barkeriaanse duistere werelden. Gruwels voor het leven heeft hij opgeroepen, maar tegelijk ook me laten ontroeren. Alle boeken van Clive Barker is dus een persoonlijke poging om hem niet stilzwijgend te laten verdwijnen.

boeken clive barker

Weetjes Clive Barker

  • Op de middelbare school raakte Barker bevriend met Doug Bradley, de latere acteur die Pinhead speelt.
  • Toen hij drie jaar was zag hij de Franse skydiver Léo Valentin te pletter storten tijdens een luchtshow in Liverpool. In veel verhalen maakt Barker later toespelingen naar Valentin
  • De leren looks en sm-wereld van de Cenobites in de Hellraiser films komen vanuit zijn ervaring toen hij in de prostitutie werkte
  • Hij houdt er niet van als men hem als horror-auteur bestempelt, maar ziet zichzelf eerder als een schrijver van imaginaire fictie.
  • Barker creëerde Halloween costume designs voor Disguise Costumes
  • Zo’n 150 kunstwerken van Barker zijn gebruikt op de set van Academy of the Unseen Arts for the Netflix TV series Chilling Adventures of Sabrina
  • Er is een kaartgame, the Imajica Customizable Card Game (CCG) gemaakt geïnspireerd op Imajica door Harper Prism
  • Heeft zijn eigen Marvel Comics imprint met Razorline. De verhalen bestaan uit bekende helden in wereld ver buiten de mainstream werelden
  • In 2015 was hij actief als lid van adviseurs voor the Hollywood Horror Museum (geen idee of hij nog actief lid is
Clive Barker: Abarat – The Artist’s Passion Full Version

Mijn persoonlijke verhaal

Al toen ik klein was lonkten alle boeken van Clive Barker naar mij vanaf de boekenplanken van mijn moeder. Duistere covers wisten mij te boeien. De legende van de Candyman was een urban legend in mijn jeugd en je werd als kind uitgedaagd om dit woord 5x voor een spiegel te zeggen. Ik voelde geen peer pressure en zei het echt niet. No way. Mijn eerste introductie was de film Nightbreed. Deze film kwam in hetzelfde jaar, 1990, uit als Edward Scissorhands. Beide films hebben monsters die helemaal niet slecht zijn als overeenkomst. Juist de mensen zijn gruwelijk! Het raakt me nog steeds en deze twee films zijn absolute jeugdfavorieten die de basis voor mijn voorkeurssmaak in film en verhaal hebben gelegd.

De Boeken van Bloed hebben me echt van mijn jonge sokken geblazen. Ik was al weer wat ouder, kwam net uit de wereld van Tolkien en had al wat Stephen King achter de kiezen. En toen kwam Barker. Zijn debuut is zo gruwelijk sterk, bizar, heftig, divers en anders. Bepaalde verhalen staan me nog bij. De dorpen die tot leven komen en als reuzen met elkaar vechten. Maar ook de basis van de Candyman, Graffiti genaamd in het Nederlands. Wat is die basis mooi en gevoelig naast gruwelijk. Zijn zeer duistere elementen hangen vaak samen met zoveel meer. Het is een mooi contrast voor ander zaken. En soms is het gewoon alleen gruwelijk, geen ontkomen aan. En ook met die emoties die daarbij komen kijken moet je zien te dealen als lezer.

Niet te filmen

Weefwereld was mijn tweede boek en dat heeft meteen de meetlat hoog gelegd voor dark fantasy boeken. Dit is een verhaal over andere werelden, met veel karakters wat zo ingenieus verweven is… Ik kom opeens tot een besef dat ik door dit verhaal veel fantasy dus te tam of saai vindt. Of ingewikkeld. Barker zijn imaginary fantasy, zoals hij het zelf graag noemt, is gewoon een perfect match met mijn smaak. De dief van altijd volgde al snel, een verhaal voor alle leeftijden. Om hierna voor altijd in mijn hart en hoofd te zitten. Clive Barker is een absolute favoriet van mij.

Toch heerst er een soort van vloek op zijn verfilmingen, ook als hij aan het roer staat. Zijn epische gelaagde werelden laten zich gewoon lastig verfilmen. The Midnigh Meat Train vond ik best goed, totdat je in het originele verhaal duikt. Die roept een soort van kosmische angst op zoals alleen Lovecraft tot dan toe nog kon oproepen bij mij. Toch ben ik blij dat de legende van Pinhead en Candyman zo levend zijn en blijven. Barker zijn naam zit onlosmakelijk verbonden met deze iconische creeps. En zolang die nog mensen de stuipen op het lijf jagen, blijft het gedachtegoed van Barker ook nog rondspoken.

Nightbreed – Original Theatrical Trailer
Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar

Boeken met recensie

Van alle boeken van Clive Barker heb ik ook nog heel erg genoten van Abarat en Mister B.E. Gone. Abarat moet ik nog voltooien maar laat mijn boekenblog nou een goede reden zijn om die weer op te pakken. Langzaam aan wil ik ook recensies van deze auteur voor jullie gaan schrijven. Hieronder onze lijst met recensies.

Informatie Clive Barker

  • Naam: Clive Barker
  • Geboren: 5 oktober 1952 Liverpool
  • Geboorteland: Engeland
  • Expartner: fotograaf David Armstrong (13 jaar: 1996 – 2009)
  • Geen kinderen
  • Geen pseudoniem bekend, maar ik vermoed dat hij wel boeken onder andere naam(en) heeft uitgebracht. Dit vermoeden is geheel op een gevoel gebaseerd en op niks concreets.
Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar

Handige linkjes

En ik sluit deze boekenblog over Alle boeken van Clive Barker af met nog wat linkjes* naar zijn boeken en ander relevant werk. Ben je nieuwsgierig? Wacht niet te lang want voor nu lijken al zijn boeken in het Engels en Nederlands langzaam aan te verdwijnen..

Lees jij graag Barker? Heb je bepaalde herinneringen aan deze auteur? Ik vind het leuk als je dit deelt in een reactie onder deze blog!

Alle boeken van Clive Barker, een iconische auteur en kunstenaar kader hoofdfoto
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.