De eerste reizen – een eerste Hexagon boek
Wat zou het geweldig zijn… om net als Dylan in De eerste reizen versneld door de omgeving te kunnen gaan. Ik zie het voor mij, in één druk op een knop ‘hup’ op mijn werk. Helaas is het niet zo gemakkelijk en ook daar komt Dylan achter in dit eerste boek uit de Hexagon trilogie van auteur John Brosens. Deze serie gaat over Het Genootschap van het Zachte Licht. Wat dat precies is weet Dylan zelf ook niet. We maken er kennis mee in dit lekker leesbare eerste deel.
De eerste reizen
In dit boek vertelt John Brosens het avontuur van Dylan van der Hof – een doodgewone jongen van vijftien. Door een raadselachtige staaf uit de erfenis van zijn oom Louis krijgt hij toegang tot onzichtbare wegen die supersnel naar verre streken leiden. Bizar! Helaas, iedereen vindt hem een fantast. Alleen Carla, een gothic girl zonder vrienden, gelooft hem. Maar het gebruik van de staaf is bestemd voor ingewijde leden van een geheim genootschap. Daarom jagen er al snel Collectors op hem.
Een vlot geschreven spannend boek
De eerste reizen is een spannend boek. Het leest heerlijk weg, mede omdat het verhaal een lekker tempo heeft. Razendsnel, net als de staaf met het zachte licht, leidt John Brosens ons door het avontuur van Dylan. Direct bij de start zit ik in het verhaal. Dylan krijgt te horen dat zijn oom Louis is overleden. Gek genoeg is hij de enige uit de familie die echt contact heeft met deze oom. Hij is er dan ook best verdrietig over en hij wil zijn vader graag helpen bij het voorbereiden van de begrafenis.
Eenmaal in de woonplaats van oom Louis is de sfeer direct anders. Je voelt als lezer dat er wat staat te gebeuren. Want hoe kan het dat deze zonderlinge oom zoveel spullen uit het buitenland heeft? Hij is af en toe twee dagen weg, maar dan kun je toch echt niet op en neer naar Amerika voor een reisje. Als Dylan in de tuin loopt denkt hij weer aan de dingen die zijn oom hem eerder vertelde. Hij duikt er helemaal in en is supergefrustreerd dat zijn vader en zijn beste vriend het niet lijken te geloven.
Wie o wie gaat dit lezen?
Het fijne van De eerste reizen, maar ook van veel andere boeken van uitgever Sam Northerlake, is de opmaak. De lettergrootte en regelafstand is net wat groter, waardoor kinderen die lezen lastig vinden of minder gemotiveerd zijn absoluut blij gaan worden van deze Hexagon trilogie. Een vlot geschreven boek, met niet veel woorden in de bladspiegel, past goed bij deze kinderen. Ik denk dat het vanaf ongeveer 10 jaar heel geschikt is. En je moet natuurlijk wel van wat avontuur, fantasy en spanning houden!
Naast het avontuur van de witte staaf met het zachte licht gebeuren er ook ‘gewone’ dingen in het leven van Dylan. Rouw om zijn oom, verliefdheid van zijn beste vriend (en ook van zichzelf?), contact met zijn zus, mobiele telefoons, het zijn aansprekende thema’s die jongeren bezighouden.
Dylan schrok wakker door de ouderwetse trekbel. Hij liep op zijn tenen naar het raam, gluurde naar buiten en deed instinctief een stap achteruit. In een portiek aan de overkant van de straat stonden twee gedaanten met lange jassen aan en ouderwetse hoeden op het hoofd. Hij stapte voorzichtig opzij en keek naar beneden. Daar, onder hem! Er stond precies zo’n vent voor de deur. Van de zwarte hoed was alleen de bovenkant te zien.
De eerste reizen
Dylan haastte zich geruisloos naar beneden. In de geheime tunnel ben ik veilig, dacht hij. Hij schoot de keuken binnen en vluchtte naar buiten, naar de regenput. Hij klom de ladder af en gaf er een trap tegen zodra hij veilig bij de ingang van de onderaardse gang stond. De ladder verdween in de diepte en liet een plons horen. Als die drie kerels er in slaagden hem te volgen en in de regenput keken zou er geen spoor van hem te zien zijn.
De eerste reizen is om lekker te lezen
De eerste reizen is een boek om lekker te lezen. Geen moeilijke perspectiefwisselingen, vooruit- of terugblikken. Dit maakt het goed behapbaar voor kinderen en jongeren en DE mogelijkheid om weg te dromen in het verhaal. De trilogie Hexagon moet echt op volgorde gelezen worden, ik ga dan ook heel snel verder met deel 2. Het verhaal in deel 1 stopt namelijk vrij abrupt.
In De eerste reizen beschrijft John Brosens vrij oppervlakkig de verschillende personages. Dit past bij het boek, de doelgroep en de dikte. Dit bevordert het vlot lezen, maar geoefende lezers zullen wel wat diepgang kunnen missen. Daarbij is er af en toe wat inconsequente informatie in het boek. Zo lijkt Dylan eerst ongeveer 12 en verderop in het boek, op dezelfde dag, 15. Niet storend, het zorgde er even voor dat ik moest terugbladeren. Daarnaast is er soms sprake van inconsequent gebruik van namen. Dylan wordt soms ineens met achternaam benoemd, terwijl dit in de context niet per se nodig is. Ook noemt Dylan zijn vader meestal Charles en wordt het gebruik van verwijswoorden ‘hij’ en ‘hem’ niet altijd (voor mij) logisch gebruikt. In sommige zinnen worden de namen vaak herhaald, in andere zinnen wordt dit met verwijswoorden gedaan.
Nogmaals, de kritische kanttekeningen zijn voor de geoefende lezer en vanuit het perspectief van een volwassene die het boek leest. Zoekt jou tiener een spannend boek? Dan is deze serie absoluut leuk!
Specificaties
Auteur: John Brosens | Uitgever: Sam Northerlake / Mira loves books | mei 2021 | 166 pagina’s | 9789492343468 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024