Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data, een tof weetjesboek
Weetje… volgens mij kan je nooit genoeg verschillende soorten weetjesboeken hebben! Wij verslinden ze op hoog tempo hier bij StoerLeesVoer. En elke keer kom ik vervolgens weer tot dezelfde conclusie: weetjes zijn nooit op. Natuurlijk zit er overlap in sommige boeken maar de manier van presenteren is divers. En juist die afwisseling zorgt ervoor dat bepaalde weetjes beter opvallen in het ene boek dan in een ander boek. Iedereen leest en leert anders dus bied vooral verschillende soorten aan. Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is wederom een heerlijk jeugdboek vol weetjes, feiten en geschiedenis. Met een serieuze toon heel begrijpelijk opgedeeld in een tijdlijn. Duik je met me mee in dit boek?
Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data samenvatting
Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse? Deze wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol sterke verhalen.
Stroop je mouwen op, grabbel een jaartal uit dit boek en laat je verrassen. Je weet misschien wat er gebeurde in 1492 of 1789. Maar wie maakte er in 1633 de allermoeilijkste beslissing van z’n leven? Reis mee van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Onderweg ontmoet je bekende figuren zoals Julius Caesar of Napoleon. En je maakt ook kennis met fascinerende types als Ana Nzinga en Manuele Sáenz. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop.
Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is méér dan een historisch weetjesboek. Barbara De Munnynck vertelt echte verhalen. Verhalen met een prikkelend begin en een heldere pointe. Isabelle Geeraerts verbindt ze tot een vrolijk geheel met paginagrote, knallende illustraties.
Auteur en illustrator
Auteur van Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data, Barbara De Munnynck, is journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair collectief This Is How We Read. Ze houdt van grappige teksten die de lezer ook iets bijbrengen. Voor deze wereldgeschiedenis had ze thuis in Bonheiden een streng, driekoppig testpubliek: haar dochters.
Illustrator van Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data, Isabelle Geeraerts, is grafisch ontwerper en illustrator met een voorliefde voor kinderboeken. Misschien dat dit komt door haar twee dochters, maar ook als volwassene blijven kinderboeken heerlijk. Ze gebruikt het liefst veel kleur en humor in haar werk. Als ze de wereld maar mooier kan maken. De teksten verbinden met paginagrote, knallende illustraties is haar kenmerkende touch in dit boek.
Een schatkist vol sterke verhalen
Dit is het moment dat ik altijd een beetje last van FOMO krijg. Weetjesboeken zitten vaak zo bomvol informatie, hoe ga ik dat voor jullie goed recenseren? Ik wil een helder beeld, wat persoonlijke associaties delen en duidelijk laten zien waarom het boek zo tof is. En dat heb ik precies zo met Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data. Wat is dit een geweldig boek, en zo vol prachtige verhalen. Wat dit boek kenmerkt voor mij is de serieuze on pointe manier van schrijven en informatie delen. Door middel van een tijdlijn, mooie verhalen en leuke aanvullende illustraties worden we mee door de geschiedenis genomen.
En hoe! Sommige verhalen ken ik, anderen nog niet. Maar beide lees ik even graag in Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data. Laat ik beginnen met de inhoud. Deze is in 7 grote blokken gedeeld met daaronder verschillende subkoppen met de verhalen. Welke grote hoofdstukken zijn er?
- Het prille begin
- De eerste beschavingen
- De klassieke oudheid
- De middeleeuwen
- De nieuwe tijd
- De nieuwste tijd
- Onze tijd
Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data, is dat wel mogelijk? Nou soms kan een opdracht zowel onmogelijk als mogelijk lijken. Natuurlijk kan je nooit alles in 1 boek vangen. Maar als je genoeg uitzoomt krijg je weer een beter overzicht. De telling in dit boek verloopt ook als een timelapse van 24 uur. Niemand kan zich wat voorstellen bij 4,6 miljard jaar. Daarom hebben wetenschappers een compacte klok bedacht. Dan kom je uit op 5500 jaren (hele uitleg staat in het boek). En dat begrijpt en leest een stuk logischer! Naast een schatkist vol verhalen dus ook een moderne en begrijpbare tijdlijn.
Voor welke leeftijd is Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data?
Achterop het boek van Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data staat 8+. En dat is wat mij betreft ook passend. De teksten zijn uitgebreid en aangevuld met bepaalde highlights van woorden. Daardoor leren kinderen al om een tekst een beetje te skimmen. En dat is iets wat goed van pas kan komen straks met studieboeken. Zoeken naar belangrijke woorden om langere teksten door te komen. En wil je dan meer uitleg of verdieping, dan lees je gewoon alles. Aan de rechterkant staan wat compactere weetjes en er is ook een tijdlijn aanwezig bij elk verhaal.
De manier van schrijven vind ik heerlijk. Begrijpelijk, boeiend, beeldend, informatief en met humor zonder dat het afbreuk doet aan de correctheid van de feiten. Uiteraard staan er lastige woorden en begrippen in, daar ontkom je niet aan. En gelukkig staan die er in ook. Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data kan je op veel manieren lezen en de auteur moedigt dit ook aan. Ga lekker op reis door de tijdlijn, laat je meevoeren door de illustraties of zoek juist specifiek naar een verhaal. In het begin, het voorwoord zonder dat deze zo genoemd wordt, staat heel helder uitgelegd hoe je dit boek kan lezen. En ook voor bepaalde lezers die meer willen zijn er aanvullend nog pagina’s die net iets dieper op de stof ingaan en verbanden leggen.
Even on pointe.. Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data is voor kinderen vanaf 8 jaar en voor iedereen die houdt van goed geschreven verhalen die historisch ook nog kloppen. Ideaal om je kennis op te poetsen (ook voor volwassenen), leuk om voor te lezen voor jonge wereldnieuwsgierige kinderen en perfect voor bij een spreekbeurt of om inde klas te gebruiken als leerkracht.
Rijke geschiedenis
Wat hebben we toch een rijke geschiedenis. Van duistere gebeurtenissen, tot mooie overwinningen. Nog altijd leren we nieuwe dingen en vertellen we verhalen. Verhalen voor vermaak, maar waar we hopelijk ook van leren. Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data vind ik echt een heel tof boek. De nadruk ligt op duidelijke informatie vanaf een tijdlijn. En die informatie is heerlijk verhalend verteld. Mijn oudste dochter van 10 wilt graag dat ik de verhalen voorlees en ze leest zelf de kortere weetjes.
Achterin zit nog een wereldkaart met referenties naar de verhalen, de eerder genoemde verdiepende verbanden (rode draden genoemd), informatie over de auteur en extra linkjes als je meer wilt lezen. Wil je zelf wereldgeschiedenis maken? Ook dat kan! Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data geeft namelijk ook ruimte aan jou als lezer om in het boek te komen staan. Of download het, wat ook een optie is en meteen een leuke lestip.
Wij hebben nog lang niet alle verhalen gelezen, dit is een boek om telkens erbij te pakken. Boekenland is echt een tof en uniek weetjesboek rijker.
Boekentips weetjesboeken
- 1001 weetjes die je gelukkig niet hoeft te onthouden
- 100 waanzinnige weetjes over wetenschap
- 321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap
- Bijzondere beesten en doodgewone dieren
- Mijn boek vol slimme weetjes
- Echt serieus geweldige gids voor alles, een Terry Dentons boek
- De wereldgeschiedenis in 100 dieren
- Het dikke zeedierenboek
- Het Mode ABC boek
- Held of schurk, een te gekke geschiedenis!
- De bizarste beesten ooit
- Het allermooiste boek over spinnen en insecten
- Roofvogels
Specificaties Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data
Auteur: Barbara De Munnynck | Illustraties: Isabelle Geeraerts | Uitgever: Pelckmans | Maart 2024 | 9789463373340 | 288 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek