Help je kind bij angst en zorgen – een praktisch boek
Help je kind bij angst en zorgen is één van de boeken over angst die ik heb gelezen voor StoerLeesVoer. Of eigenlijk…voor mijn gezin. Onze kinderen hebben de neiging om angstig te reageren op situaties. De één meer dan de ander, maar allemaal wel op hun eigen manier. Het is dan ook een flinke zoektocht hoe we hier goed op kunnen reageren. Door goede begeleiding én het lezen van boeken als deze, krijgen we steeds meer handvatten om hier mee om te gaan. Dit boek heeft daar ook zeker bij geholpen!
Help je kind bij angst en zorgen
Heeft je kind last van angstige gedachten die het gedrag beïnvloeden of hem of haar ’s nachts wakker houden? Lees dan onderstaande flaptekst van Help je kind bij angst en zorgen en daarna natuurlijk het hele boek!
Naar schatting heeft 15 procent van de kinderen last van angsten en zorgen. Daarmee zijn het de meest voorkomende emotionele of gedragsproblemen bij kinderen. Als ze niet aangepakt worden, kunnen ze leiden tot spijbelen, moeite bij het maken van vrienden en langdurige problemen met angst en depressie.
Deze uiterst nuttige gids is geschreven door twee van de meest vooraanstaande Britse deskundigen op het gebied van angst bij kinderen. Door het lezen ervan leer je te begrijpen wat de oorzaak is van de zorgen van je kind en praktische stappen te nemen om hem of haar te helpen deze te overwinnen.
Met Help je kind bij angst en zorgen kunnen ouders, begeleiders en docenten hun kinderen helpen bij algemene en specifieke angsten, fobieën en piekerproblemen. De auteurs baseren zich op het laatste wetenschappelijke onderzoek en op hun jarenlange praktijkervaring met gezinnen.
Opbouw van het boek
Help je kind bij angst en zorgen is verdeeld in drie delen. In deel I wordt uitleg gegeven over angsten en zorgen. Het doel is dat ouders, of andere geïnteresseerden, de angsten en zorgen van het kind gaan begrijpen. Elk kind is wel eens angstig of maakt zich zorgen, dit is niet erg of gek. Dit deel maakt onderscheid tussen deze dagelijkse angsten die volkomen normaal zijn en bij de ontwikkeling horen en angsten die problematischer zijn. Hoe ontstaan deze angsten? Wat houdt het in stand? De auteurs, Cathy Creswell en Lucy Willetts geven daarnaast in dit deel aan hoe ze tot hun aanpak zijn gekomen.
Hoe je je kind kunt helpen zijn angsten en zorgen te overwinnen is het onderwerp van deel II. Hierbij leer je doelen te stellen en krijg je tips om de zelfstandigheid en het experimenteren bij je kind te stimuleren. Daarnaast worden een aantal aanvullende strategieën gegeven in Help je kind bij angst en zorgen. Bijvoorbeeld over het overwinnen van bezorgdheid, je eigen angst hanteren en de lichamelijke verschijnselen van angst managen. Volhouden is het toverwoord. Het gaat niet morgen over, maar vraagt een doelgerichte aanpak van jou als ouder.
In deel III is er aandacht voor specifieke hulpvragen. Help je kind bij angst en zorgen is gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. In het laatste deel van dit boek wordt ook ingegaan op dezelfde problematiek bij jongere kinderen en bij tieners. Daarnaast is er specifiek aandacht voor het omgaan met slaapproblemen en angst voor school. Afsluitend gaat dit deel over de rol van de leerkracht. Wat kun je als leerkracht doen om kinderen met angsten en zorgen te ondersteunen?
Downloads bij dit boek zijn te vinden via de website van de uitgever.
Help je kind bij angst en zorgen is praktisch en informatief
Een aantal specifieke elementen van Help je kind bij angst en zorgen spreken mij erg aan, namelijk:
- De informatie is duidelijk en behapbaar weergegeven. Voor ouders die nog weinig weten over angsten is het een toegankelijk boek. In korte hoofdstukken word je als ouder meegenomen in deze nieuwe wereld. Daarbij wordt er in de titel uitgegaan van vragen die je als ouder kunt hebben, zoals: ‘Hoe ontstaan angsten en zorgen bij kinderen?’
- Er is aandacht voor specifieke angsten die bij kinderen in de basisschoolleeftijd voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn: verlatingsangst, schoolangst, sociale angst, slaapproblemen.
- Geruststelling is een belangrijk thema. Uit ervaring weet ik dat dit de kern kan zijn bij angsten en zorgen. Kinderen willen gerustgesteld worden en je komt in een vicieuze cirkel waarbinnen geruststelling steeds vaker en sneller wordt gezocht bij jou als ouder. Door dit te doen versterk je eigenlijk de angst. Je geeft indirect de boodschap dat de geruststelling nodig is. Dit betekent niet dat je nooit meer gerust moet stellen, maar dit bewust inzetten kan veel verandering teweeg brengen.
- Gesprekken tussen ouders en kinderen staan weergegeven. Hierdoor kun je lezen hoe belangrijk het is om zorgvuldig je woorden te kiezen. Deze gesprekken geven herkenning en concrete voorbeelden hoe je het kunt aanpakken.
Auteurs van Help je kind bij angst en zorgen
Cathy Creswell en Lucy Willetts schreven Help je kind bij angst en zorgen. Creswell is als hoogleraar klinische ontwikkelingspsychologie verbonden aan de School of Psychology and Language Sciences van de Universiteit van Reading in Engeland. Daarnaast is ze honorair consulterend klinisch psycholoog en staat ze aan het hoofd van het instituut voor onderzoek en behandeling van angst en depressie bij kinderen en jongeren van dezelfde universiteit.
Willetts is klinisch psycholoog en geregistreerd CGT (cognitieve gedragstherapie)-therapeut. Daarnaast is ze gastonderzoeker aan de Universiteit van Reading. Haar grootste belangstelling gaat uit naar de behandeling van angststoornissen bij kinderen en jongeren. Ze heeft een aantal onderzoeksartikelen en meerdere boeken op haar naam staan.
De vertaling is gedaan door Lieke Berkhuizen. Dit is niet gemakkelijk bij een boek met deze wetenschappelijke basis, waarbij de praktische vertaalslag door de auteurs goed is gemaakt. Chapeau voor Berkhuizen!
Aanvulling op eerder gelezen boeken
Zoals gezegd heb ik al meerdere boeken over angsten gelezen. Dit boek is een aanvulling, omdat het specifieke thema’s naar voren brengt en heel gericht op de rol van geruststelling ingaat. In dit boek wordt daarnaast dieper ingegaan op de rol van de ouder dan bijvoorbeeld in Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn. Dat is ook een heel goed boek, waarbij heel duidelijk de schoolse situatie naast de thuissituatie wordt gelegd. Deels dus voor een andere doelgroep geschreven en vooral met een ander doel (samenwerking bevorderen). De informatie bijt elkaar over het algemeen niet en de boeken zijn daardoor goed naast elkaar te gebruiken.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over angst en het bouwen aan zelfvertrouwen bij je kind? Of wil je samen met je kind lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens hier:
- Kleine Tractor is bang. Een boek over angst overwinnen
- Waarom we bang zijn, een leerzaam boek over angst
- Wat als je faalangst of autisme hebt? Een survivalgids
- Opvoeden tot zelfvertrouwen. Tips voor een betere weerbaarheid
- De Bond voor Bangeriken – een ontroerend en bijzonder boek
- Diede durft! – een prentenboek over durven doen
Specificaties Help je kind bij angst en zorgen
Auteurs: Cathy Creswell en Lucy Willetts | Vertaling: Lieke Berkhuizen | Uitgever: Nieuwezijds | 272 pagina’s | februari 2024 | 9789057125928 | meer informatie via je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Dit komt nooit meer goed – een genadeloos eerlijk boek - 02/09/2024
- Het Woord – een nieuwe thriller in de Anne Verelst serie - 01/09/2024
- Co & Zo – een openhartig boek over co-ouderschap - 30/08/2024