Het huis zonder einde, een benauwd verhaal uit de horrorwereld van Bakhuis

Wanneer is iets eng? Is dat als het ook echt gebeurd, of is denken dat het gebeurd al voldoende? Of misschien wel enger. Daniëlle deelt in haar boek ‘Het huis zonder einde’, dat de geest geen onderscheid maakt tussen feit of verzinsel. Je kunt ook bang zijn voor de dingen waar je niet in gelooft. Maar als je dan toch bang wordt, ga je dan toch niet er wel in geloven? Maakt angst dingen niet tastbaar? Deze gedachtes vind ik heerlijk en zijn één van de vele redenen waarom horror zo’n tof genre is. Het is zoveel meer dan alleen bloed en angst. Alhoewel dit boek weer rechtstreeks die angstzenuw weet te grijpen in een wurggreep… en het is weer een heerlijk ritje.

het huis zonder einde

Het huis zonder einde

Wat kijk je bang,’ zegt het meisje. ‘Je ziet eruit alsof je een geest ziet.’
Voor de derde keer vraag ik het en nu zonder te stotteren.
‘Wie ben jij?’
Ik kijk in haar donkere, lege oogkassen. Ze houdt haar hoofd schuin en schenkt me een lieve glimlach.
‘Je weet wie ik ben,’ zegt het meisje. Haar stem is slepend, alsof de woorden aan elkaar plakken.
‘Je hebt me drie keer opgeroepen.’

Iedereen in Westerdam weet het: het Woud van Westerdam moet je mijden zodra het donker is. ’s Nachts schijnen er vreemde, onverklaarbare dingen te gebeuren. Maar wanneer Samira en haar vrienden met Halloween de unieke kans krijgen om in het verlaten landhuis te kijken, wint de nieuwsgierigheid het van de angst. Ze zijn gewaarschuwd: wie te lang in het huis blijft, begint dingen te zien die er niet zijn…

Horrorverhalen hebben de nare gewoonte om een plek op te eisen in je hoofd. Het zijn kleine geruisloze indringers.

Daniëlle Bakhuis

Urban aappasta

In mijn eerdere review over Clownsnacht kaart ik al de verschillen en overeenkomsten aan tussen urban legends, broodjeaapverhalen en creepypasta. De urban legends zijn griezelvertellingen die al eeuwenoud van mond tot mond gaan. Broodjeaapverhalen zijn niet per se alleen horror. En creepypasta is in het digitale tijdperk opgestaan. Creepy verhalen die makkelijk te copy-paste zijn. Het huis zonder einde is weer een toffe verzameling van meerdere urban legends maar wel tot een eigen verhaal gemaakt.

het huis zonder einde

Horrorliefde

Hoe meer boeken ik lees van Daniëlle Bakhuis, hoe meer ik haar ga waarderen. Ik zit zo op één lijn met dezelfde horrorliefde zonder luguber en naar te zijn als persoon. En ook Daniëlle komt fris en vrolijk over op haar foto’s en op social media. Als ik mensen mijn liefde voor horror en urban legends probeer uit te leggen kom ik heel vaak die ‘frons’ tegen. Horror wordt eng, naar, onnodig en oppervlakkig gevonden. Zo zonde wat mij betreft, het is zoveel meer.

Er zijn zoveel diverse subgenres binnen het thema en vaak is er een gelaagdheid wat aanzet tot de meest interessante gesprekken en gedachtes. Tegelijk wil je ook die spanning en dat die angstzenuw pijnlijk bloot komt te liggen. En op beide fronten weet Daniëlle een dikke homerun te scoren bij mij. Het huis zonder einde is én gruwelijk spannend, én het zet aan tot denken. Mede door het voorwoord van Bakhuis.

Bakhuis universe

Wat een feestje is Het huis zonder einde. Het is een opzichzelfstaand verhaal. Maar… er zitten connecties in met Clowsnacht! Dezelfde locatie, bepaalde bekende namen.. I love it. Heerlijk als auteurs een eigen universe weten te creëren. Bakhuis haar wereld is redelijk zoals wij die kennen. Op een paar andere gewoontes na zoals de Clownsnacht Ik ben zo blij dat dit niet echt bestaat. Alleen dat gegeven al geeft me de bibbers.

Maar ook een heuse eigen Candyman. Er zitten referenties in naar het originele Clive Barker verhaal. Niemand kent bijna het originele verhaal, The forbidden of Graffiti in het Nederlands, wat zo jammer is. Maar vooruit de film heeft ook iconische elementen. In de wereld van Het huis zonder einde is ook een eigen urban legend van het dorp: hun Candyman. Heel tof gedaan en het gaat nog een erg leuke rol krijgen in het verhaal.

verder griezelen

Escape game meets horror

Het huis zonder einde begint alweer tof, met een brief of beter gezegd aanmeldformulier. Wat zijn jouw angsten? Wat vink jij aan? Heerlijk om hier al even in deze gedachtes te dwalen voordat je het verhaal start. Het is weer een jeugdhorror wat niet al te dik is. De hoofdstukken zijn kort en de schrijfstijl is snel, toegankelijk en pakkend. Het boek is misschien dun in formaat, het is groots in het verhaal.

Die angstzenuw komt heel snel bloot te liggen en als je denkt dat het verhaal klaar is, zul je merken dat er nog best wat pagina’s zijn. En wat er dan gaat komen? Laat je verrassen! Bakhuis speelt weer heerlijk met het wel of niet vervullen van bekende horrorclichés. In Het huis zonder einde zijn meerdere urban legends opgenomen waaronder de titelgenoot. Het is heel tof omschreven en vormgegeven. Ik moest ook een beetje denken aan een escape game waarmee je elke keer uit een kamer moet ontsnappen. Heel gaaf gedaan.

Het huis zonder einde vervolg…

Ik heb zo genoten van dit boek en van Clownsnacht. Ik hoop dat er zeker meer boeken gaan volgen van Westerdam. De grote horrorauteurs zoals King en R.L. Stine hebben ook vele interessante horrorseries of een universe weten te maken gecentreerd om een bepaalde omgeving. Bakhuis haar Westerdam leent zich prima als basis voor meer. Net zoals haar liefde en passie voor horror gecombineerd met een geweldig goed gevoel voor een verhaal vertellen.

Het is voor een jonger publiek maar door haar manier van vertellen is het wat mij betreft ook genieten voor volwassenen. Een goed horrorverhaal kent geen leeftijdsgrens. En vaak zijn de wat simpeler ogende kindergriezelverhalen degene die je vastgrijpen. Om vervolgens ergens te nestelen in je brein en om nooit meer weg te gaan. Wanneer komt er meer van Westerdam?

Boeken Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

Specificaties Het huis zonder einde

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: van Goor / Best of YA books / Unieboek het Spectrum | Omslagontwerp: Saskia Janssen | 9789000374830 | 136 pagina’s | Oktober 2020 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.